Koken met Kinderen; alleen maar voordelen!

Witte uitgeveegde bloemvlekken op de vloer. Pasta aan het plafond. Hier zit je als ouder echt niet op te wachten. En toch is samen met je kind koken misschien net zo belangrijk als buitenspelen. Nee, je zit misschien echt niet te wachten op extra opruim -en schoonmaakwerk, maar koken met kinderen kan zeker educatief en leuk zijn.

Lockdown plezier

Tijdens de lockdowns van afgelopen jaar zat ik met onze dochter thuis die echt niets wilde, zeker niet aan haar schoolwerk. Ook wel te begrijpen. School is voor op school, en niet thuis. Omdat ertegen strijden echt geen zin heeft, bedacht ik regelmatig een recept waar onze dochter bij kon helpen. Het heeft ons echt rust gegeven omdat zij er veel plezier in had en ik toch stiekem wat schoolwerk kon verwerken in het recept en de uitvoering. Het heeft ook echt voor een goede “band” in de keuken gezorgd.

Super concentratie

Trots, proeven en belonen

Koken met je kinderen (of je neefje, nichtjes of oppaskinderen) heeft zeker nog meer voordelen:

  1. Omdat we nu eenmaal moeten eten is koken een belangrijke taak van de dag geworden. Doordat kinderen meewerken aan deze verantwoordelijke taak, maakt dat ze extra trots! En ja, ook trots op al die groentes die in het recept verwerkt zijn.  
  2. School leerstof kan verwerkt worden in een kooksessie. Denk maar aan; breuken, gewichten, optellen, aftrekken, groter en kleiner. Perfect als er weer een corona lockdown nadert. Zie je gelijk weer dat we het allemaal niet voor niets geleerd hebben.
  3. Voor de oudere kinderen die net leren lezen is het leuk om een recept net wat eenvoudiger uit te schrijven. Hierdoor kunnen ze oefenen met de teksten. Andersom kan ook. Jij vertelt, en zij schrijven het recept en de bereiding op.
  4. Het is uitstekend voor de sensorische ontwikkeling. Geuren, kleuren en smaken. Vooral tijdens de bereiding zijn deze aanwezig maar veranderen vaak tijdens het koken door mengen, oplossen en verhitten bijvoorbeeld. Allemaal onderwerpen om te bespreken of te laten zien.
  5. Uiteindelijk worden we allemaal beloond met een tevreden kind (of meerderen) die zeker meer hapjes groente naar binnen heeft gewerkt dan ze zelf doorhebben.

Wil je meer praktische tips over het koken met je kids?

Of heb je interesse in een kookfeestje?

Neem dan contact met me op via Contact

Deel via:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn