Redder in nood: makkelijke Shakshuka

Shakshuka of Shaksoeka, zoveel manieren om te spellen, zoveel variaties om te maken. Je kan het eten als ontbijt maar lunch en in de avond mag natuurlijk ook. Kruidig en toch fris. Rijk en voedend. En….je mag met je handen eten met lekker vers (plat) brood. TIP: haal eens lekker Libanees platbrood bij een Turkse buurtsuper.

Voor mij is shakshuka een lifesaver voor als ik het even niet meer weet. Tomaten vers of op blik heb ik altijd wel in huis, net als eieren.

Met een focaccia mag je ook dopen natuurlijk

Het is ook zeker geen moeilijk gerecht en snel op tafel. Het pocheren van de eieren kost misschien wel het meeste tijd maar gebeurd lekker in de pan dus hoef je er even niets mee. Laat het pocheren je zeker niet afschrikken. Dit is namelijk de makkelijkste manier om een ei te pocheren. Dus vergeet die horror-ei-pocheer-misluk verhalen.

Zoals hierboven benoemd zijn er heel veel variaties. Daarom geef ik graag een snelle simpele versie van dit heerlijke gerecht. Varieer zelf zoveel mogelijk. Maak op wat je nog aan groenten in huis hebt. Er zijn geen regels. Heerlijk he?

Komt ie:

Zorg dat je dit in huis hebt

Voor 2 personen

  • Olijfolie ( om mee te bakken)
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden of in plakjes
  • 1 theelepel Ras al Hanout (vraag ernaar!)
  • Paprika in grof gesneden
  • Blik tomaten blokjes of gepelde tomaten 400g
  • 2 eieren (1 ei pp, of meer als je wil)
  • Blokje Feta
  • Peterselie of koriander
  • Tabasco naar smaak

Bereiding

Verwarm een scheutje olijfolie in een braad pan. Voeg ui toe aan de pan en fruit deze tot glazig ongeveer 5 minuten. Voeg knoflook, paprika en Ras al Hanout toe en bak kort mee.

Voeg de inhoud van het blik met tomaten toe. Als je gepelde tomaten gebruikt, maak dan de tomaten klein met de spatel. Bepaal zelf hoe grof. Vul het lege blikje half met water om de resten tomatensap te spoelen en toe te voegen aan de pan. Goed doorroeren en pruttelen met de deksel op de pan totdat paprika zo zacht is als je wil.

Breek een ei in een klein kommetje of glaasje. Maak een kuiltje in de tomatensaus. Laat het ei in het kuiltje glijden. Doe dit voor alle eieren. Deksel op de pan en pocheer de eieren ongeveer 5 min. Als het ei nog wat doorzichtig is, dan nog iets langer.

Schep het ei met de saus in een kommetje. Feta erover brokkelen en wat peterselie. Eventueel wat tabasco druppelen en dopen maar!

Deel via:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn