Granola

Granola is een cadeautje over de yoghurt. Een knappertje over de overnight oats of een smoothie.  Of gewoon simpel snackje wat makkelijk uit je hand te eten is.

Deze granola heeft een nootachtige, bijna hartige smaak door de tahin en zout. Ik vond dit recept dan ook uniek doordat het geen specerijen mengsel bevat wat ik vaak tegenkom in recepten voor granola.

Het leuke aan granola blijft wel, er zijn geen regels. Alles mag. Experimenteer. Ook met dit recept. Zie het als een basis voor zoveel meer mooie en lekkere recepten die je met je eigen creativiteit hebt gecreëerd. Ultieme Cooking Vibes.

Ik ben geen accurate `afweger` en kook vaak op gevoel. Dit recept komt grotendeels uit het boek Sababa van Adeena Sussman. Zij gebruikt Amerikaanse maten die ik heb omgerekend maar ook afgewogen. Zoals gezegd; granola mag op gevoel. Wil jij meer noten en zaden, doe het gerust. Wil je iets minder suiker? Do it.

Wel wil ik je meegeven dat de smaak heel anders is uit het uit de oven komt. Maak het daarom ook lekker een paar keer en ga dan tweaken. Houd wel je oven in de gaten tijdens het bakken en twijfel je, haal het er dan gewoon uit. Het zal wat zachter aanvoelen maar tijdens het afkoelen zal het knapperig worden.

TIP: Bewaar de granola in de vriezer. Je zal er nog veel langer knapperig plezier van hebben!

Met onderstaand recept kun je heel veel geniet momentjes maken. Hoeveel is aan jou en hoeveel je gebruikt. Reken maar op 10 schaaltjes yoghurt, als je uitgaat van 2 eetlepels.

Dit heb je nodig:

  • 220 gram grove havervlokken
  • 90 gram grof gehakte pecan -of walnoten. Heb je andere noten, gebruik die.
  • 30 gram pompoenzaden
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 2 eetlepels sesamzaadjes ( witte, gepeld)
  • 120 gr/eetl tahini
  • 120 ml Olijfolie
  • 60 gr lichtbruine suiker
  • 2 eetl. agave siroop
  • 2 eetl. dadelsiroop
  • Zakje vanille suiker of een theel. vanille extract
  • 1,5 theelepel fijn zeezout

Zodra  de granola uit de oven komt:

  • 2 a 3 eetlepels zure bessen of cranberries (deze zitten in het kleinste zakje)

Zo maak je het:

Verwarm de oven op 170 ᵒC

Doe havervlokken, noten, pitten en zaden behalve de bessen bij elkaar in een ruime kom.

In een andere kom; vermeng de tahini, olijfolie, suiker inclusief vanille suiker, de stropen en het zout.

Giet het suiker en siroop mengsel over de havermout en noten en meng alles goed door.

Verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat. Plaats in het midden van de oven voor ongeveer 20 minuten. Elke 5 minuten moet je wel even  de granola wat omhusselen om te voorkomen dat het aanbrand. De randjes kunnen heel snel gaan. Vind je het al snel donker worden, haal de granola er dan voortijdig uit. Geen enkele oven is hetzelfde, vertrouw dus op jezelf!

Haal uit de oven en laat iets afkoelen. Voeg de bessen toe en gebruik meteen op een lekkere smoothie of op je yoghurt.

Deel via:

Facebook
Pinterest
LinkedIn