Bieten galette met ricotta, za’atar en feta

Dit recept komt uit het mooie boek Falastin. Ik heb het een beetje bewerkt na mijn eigen kookervaring ( en wat ik nog in huis had).

De verschillende kleuren bieten zijn vaak bij een landwinkel of een groenteboer te koop. Ik heb ze zelden bij een supermarkt gezien.

Za’atar is een heerlijk kruidenmengsel uit het Midden-oosten. Traditioneel bestaat het uit het za’atar kruid met sumak en sesamzaad. Het is goed verkrijgbaar bij de Turkse supermarkten maar tegenwoordig ook goed verkrijgbaar bij AH. Het past perfect bij dit gerecht. Kun je het echt niet vinden dan kun je wat gedroogde oregano gebruiken. Halveer dan wel de hoeveelheid.

Dit heb je nodig:

  • 2 flinke rauwe ongeschilde rode bieten ( ter grote van een kleine tennisbal)
  • 1 gele biet (indien verkrijgbaar, anders een rode biet extra)
  • Olijfolie
  • ½  eetlepel boter
  • 2 sjalotten in ringen van een halve cm
  • 1 theel. kristalsuiker
  • 2 eetl. Appelazijn
  • 1 eetl. Za’atar
  • ½  eetl. Peterselieblaadjes fijngesneden
  • ½  eetl. Oreganoblaadjes, fijngesneden
  • 2 flinke eetlepels ricotta
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 100 gr. Feta
  • 1 geklutst ei

Voor het deeg:

  • 80 gr. bloem
  • 35 gr. volkorenmeel (mag met spelt)
  • 1 ½ theel. kristalsuiker
  • ½ theel. Zeezoutvlokken
  • Klein handje verse oreganoblaadjes, fijngehakt
  • 1 ½ theel. tijmblaadjes, fijngehakt
  • 120 gr. koude roomboter in kleine blokjes
  • 60 ml ijskoud water

Maak eerst het deeg.

 Deze moet minimaal 1 uur in de koelkast  voor gebruik maar kan ook een hele nacht. Je kan deze dus al een dag van te voren maken mocht je dat willen.

Doe de bloem, het volkorenmeel, de suiker het zout en de kruiden in een grote mengkom. Voeg de boter toe en wrijf snel de boter door het bloemmengsel. Het mag lekker kruimelig blijven. Belangrijk is dat je dit niet te lang doet omdat het boter dan weer te zacht wordt. Doe het ijskoude water erbij en maak een bal .

Bestuif een werkblad met bloem en rol de deegbal uit tot ongeveer een halve cm dik. Maak een rechthoek, vouw de korte kanten naar het midden en dan geheel weer als boek. Rol dan weer uit en doe hetzelfde. Dek het deeg af en leg in de koelkast.

Bietjes poffen.

Verhit de oven tot 200 graden.

Verpak de bieten (ongeschild, wel gewassen) per stuk in aluminium folie en pof ze 1 – 1,5 uur in de oven. Ze zijn klaar als ze zacht aanvoelen. Laat ze even afkoelen en veeg dan met keukenpapier het schilletje eraf. Het keukenpapier is om te voorkomen dat je handen rood worden.

Snijd de bieten in plakjes van ongeveer ½ cm. Houd de gele en de rode biet uit elkaar in aparte kommetjes

Voeg aan beide kommen 1 theelepel olijfolie (om mee te bakken) toe en zout en flink wat peper. Laat staan voor later gebruik.

Smelt in een bakpan een ½ eetl. Boter en fruit daarin de sjalotten totdat ze zacht en lichtbruin zijn. Dat duurt ongeveer 10 minuten.  Voeg vervolgens de suiker en de azijn toe en laat nog even een minuut meekoken tot het vocht iets is verdampt. Haal van het vuur en voeg de kruiden toe.

Roer ondertussen de ricotta met de knoflook en zout en peper.

Rol het deeg uit en maak een mooie cirkel of ovaal of een vierkant, wat je wil. Rol het wel alvast uit op een bakpapier. Zodra het uitgerold is breng het gelijk over op een bakplaat.

Het deeg moet ongeveer ½ cm dik zijn.

Smeer het ricotta mengsel uit over de bodem maar laat ongeveer 1,5 cm rondom vrij. Snijd de randen ongeveer 1,5 cm in om de 8 cm om een randje te kunnen maken.

Verkruimel de helft van de feta over de ricotta en verdeel het uien mengsel hierover. Leg de plakjes biet hierover heen en wissel de rode met de gele biet af. Verdeel het overgebleven feta over de bieten. Bak nog ca. 15 min in de oven of totdat de feta lichtbruin is geworden.

Geniet van de galette maar vooral ook van het maken!

Deel je het resultaat en tag je @cooking_vibes_nl op instagram? Vind ik leuk!

Praat mee en wordt gratis lid via de facebookgroep Good Cooking Vibes!

Deel via:

Facebook
Pinterest
LinkedIn